Tvorivé myslenie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako vám myšlienkové mapy pomôžu zlepšiť kreativitu

Základný princíp kreativity spočíva v spájaní už existujúcich vecí. Napríklad vynález auta bol možný vďaka spojeniu spaľovacieho motora a gumenej pneumatiky. Na rovnakom princípe funguje aj mozog. Je zložený z neurónov, ktoré tvoria spojenia, tvz. synapsie. Čím lepšiu sieť prepojení v mozgu máte, tým lepšie viete aj tvoriť a vymýšľať originálne nápady. A práve s tým vám vedia pomôcť myšlienkové mapy.
Umožňujú vám prehľadne spájať veci dokopy a nachádzať súvislosti oveľa ľahšie a rýchlejšie, ako keby ste sa mali spoliehať len na svoju pamäť. Ich tvorba je veľmi jednoduchá. Okolo centrálnej myšlienky spájate informácie a tieto informácie potom s ďalšími. Nič viac, nič menej. Ich využitie je veľmi široké od robenia poznámok v škole, zapisovanie dôležitých myšlienok z knihy, plánovania osláv, svadby či kariéry, až po riešenie problémov. Ako vidíte, myšlienkové mapy využijete takmer kdekoľvek. Ich efektivita spočíva najmä pre: Je to grafický nástroj, ktorý môže kombinovať text, obrázky aj symboly, čím si dokážete zapamätať viac ako pri spoliehaní sa len na text. Myseľ prirodzene spája myšlienky dokopy. Pri bežných poznámkach sú koncepty roztrúsené lineárne za sebou a často bez súvislostí. Myšlienková mapa vám na jednom mieste umožňuje mať široký prehľad a udržať viac myšlienok a konceptov naraz v mysli, čo pri bežných poznámkach nie je úplne možné. Okrem tradičného spôsobu kreslenia na papier môžete využiť aj programy na myšlienkové mapy. Ich výhodou je, že mnohé sú zdarma a nie ste limitovaný veľkosťou papiera. Takisto môžete prepájať myšlienky s odkazmi na rôzne webové adresy, dokonca aj priečinky a súbory v počítači. S nimi si dokážete vytvoriť obrovskú sieť prepojení a súvislostí.

Myšlienkové mapy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014